9.Juttu – Kettu, kapina ja katse – osa 3

Niila ja Aure jähmettyivät paikoilleen. Molemmat pidättivät hengitystään, silmät olivat ymmyrkäiset pelästyksestä. Niilan päässä vilisti kuvia kuopan savureiästä; luukun vieressä seisoja haistoi savun hajun selvästi ja saattoi jopa nähdä valon kajoa pimeässä illassa.

Luukun narina voimistui, sitten alkoi kuulua raapimisen ääntä. Aure haukkasi henkeä ja Niilakin hätkähti. Tuo ei kuulostanut ihmiseltä, eivät ihmiset raavi puista luukkua... Niila ryhdistäytyi ja alkoi hitaasti ryömiä kohti kuopan suuaukkoa.

Aure inahti hätääntyneenä ja Niila nosti sormen huulilleen. Hiljaa hiljaa, nyt piti olla tarkkana! Ryömiessään eteenpäin Niila puristi käteensä koivuhalon. Leuku oli toki vyöllä, mutta veritekoihin Niila ei aikonut ryhtyä, ei edes vapauden puolesta.

Raapiminen taukosi ja hiljaisuus tuntui painostavalta. Niila odotti joka hetki luukun aukeavan ja kylmän pakkasilman tulvahtavan sisään. Mutta mitään ei tapahtunut. Luukku pysyi kiinni, hiljaisuus jatkui.

Niila painoi korvansa vasten luukun puista pintaa ja kuunteli. Ei mitään. Ei narahduksia, ei raapimista, ei pakkaslumen ritinää. Niila vilkaisi olkansa yli Auren kalpeita soikeita kasvoja ja terästi sitten mielensä. Oli pakko selvittää kuka kuopan ulkopuolella liikkui.

Niila jännitti köyristyneen selkänsä ja ponnahti sitten pystyyn työntäen samalla luukun auki. Hän oli unohtanut sulkea silmänsä luukkua avatessaan eikä ensin nähnyt ympärillään muuta kuin tummia hahmoja. Hitaasti silmät tottuivat hämärään ja hahmot alkoivat muodostaa tuttuja muotoja.

Kuopan ympärillä seisoi vain hiljaisia puita lumivaipan alle jähmettyneenä. Kauempaa metsästä kuului paukahdus, kun pakkanen jääti männyn runkoa. Mutta kuopan lähellä oli hiljaista ja tyhjää, ei ristinsielua missään.

Niila päästi pitkän helpottuneen henkäyksen. Sitten silmänurkassa häivähti liikettä. Niila käänsi hätääntyneenä päänsä ja huomasi tuijottavansa teräviin mustiin silmiin. Kettu! Reponen siellä istui tutussa asennossaan häntä tassujen ympärillä ja silmissä kiinteä arvoituksellinen katse.

Niila tuijotti hetken kettua ja tarkasteli sitten lunta luukun ympärillä. Häntä alkoi naurattaa, helpotuksen tunne velloi vatsassa kun hän kumartui ja sulki luukun perässään.
”Aure, soli se kettu! Se yritti raapia lunkkaa auki, halusi varhmaan sisäle lämpimään!”

Aure istui hetken aivan hiljaa ja alkoi sitten hytkyä. Tytön kirkas nauru täytti kuopan, helpotuksen kyyneleet valuivat silmistä.
”Kettu! Niin tieten olikin, kettuhan se vain tietää että sie olet täälä. Halvaa varmaan leipäkannikan iltapalaksi.”

Niila vakavoitui. Aure oli viipynyt jo aivan liian kauan vaikka olikin tullut etuajassa.
”Aure, siula pitää lähtä. Kläpitten iltapuuron aika on ihan kohta, sinnuu ootetaan..!”

Aurekin lopetti nauramisen. Veli oli oikeassa, hän oli vastuussa pikkusisarusten iltapalasta.
”Joo, mie lähen. Äiti on pitkässä vuorossa kun on niin paljon hoijjettavia, mutta isä on verstaassa. Alkaa kohta ihmettelemään...”

Aure nousi, veti karvareuhkan päähänsä, repun selkäänsä ja vanttuut käsiinsä. Totinen katse etsiytyi isoveljen silmiin.
”Mutta millon siekin tulet kotio, Niila..?”
Niila laski katseensa nuotiotuleen ja kohautti olkiaan.

”Yhtäkoska. En mie ole ainut kapinassa, Pietu ja Juuson Pekkakin on mettäkuopissa. En mie voi ensimmäisenä luovuttaa...”
Aure nyökkäsi. Tämä oli omantunnonkysymys, hän ymmärsi sen kyllä.
”Muista Aure sotkea jälet mennessäsi. Sotke riistapolulle asti.”

Aure nyökkäsi uudelleen. Virheisiin ei ollut varaa.

*****

Aure kulki joutuisasti polkua pitkin. Tyhjä reppu keinui selässä, askel oli kevyt ilman ylimääräistä taakkaa. Niila tarvitsi lisää halkoja; seuraavalle reissulle piti ottaa ahkio mukaan.

Kodin valot heijastuivat hangelle, näky oli turvallinen ja lämmin. Aure vilkaisi taivaalle. Oli jo myöhä, kläpit olisivat varmasti jo alkaneet kitistä iltapuuroansa. Aure hymyili hellästi. Pikkusisarukset olivat joskus vaivalloisia, mutta hänestä oli silti hauskaa hoitaa heitä.

Aure oli ylpeä siitä vastuusta joka äiti oli hänelle antanut. Niilan mielestä pikkusisko oli edelleen lapsi, mutta äiti luotti häneen. Aure tunsi itsensä tärkeäksi; nyt sekä isoveli että nuoremmat sisarukset tarvitsivat hänen apuaan.

Polku päättyi kotipihaan ja Aure kiiruhti askeleitaan. Sitten hän pysähtyi. Pihassa seisoi vieras auto.
”Aure, missä sie olet ollu? Ja mitä sie tuolla miun savottarepulla tehet..?”

Aure kääntyi hitaasti kohti isäänsä. Hän oli jäänyt kiinni.

*****

Kumma Juttu... Mistä kapinasta Niila puhui? Kertooko Aure etsijöille missä Niila on..? Juttu perustuu tällä kertaa Kolme Sanaa-kilpailun voittajasanoihin.

Lukija, tiedätkö kuinka Juttu Jatkuu ja Loru Loppuu? Kirjoita oma ehdotuksesi kommentteihin niin katsotaan saammeko Niilan turvallisesti kotiin.

Jututtaja kirjoittaa ehdotustesi avulla Lorulle Lopun joka julkaistaan lauantaina 30.12.

*****

Uusi Kolme Sanaa-kilpailu alkaa maanantaina 25.12., tervetuloa silloin osallistumaan palkintojen arvontaan!

Kettu, kapina ja katse - Lorun Loppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti