8.Juttu – Vierailuaika – osa 1

11:30.

Martta istui valkoisessa huoneessa yksinään ja katseli käsiään. Ympärillä vallitsi hiljaisuus jota häiritsi vain ilmastoinnin monotoninen suhina ja loisteputkien sähköiset räpsähdykset. Huoneen kirkkaat valot heijastuivat valkeista pinnoista ja häikäisivät vanhoja silmiä.

Marttaa ympäröi vihamielinen valkoinen valo joka korosti huoneen kalseutta. Jokainen yksityiskohta huoneesta oli räikeästi valaistu, jokainen pöydän kulma terävä kuin taiteltu paperi. Martta huokasi. Kuinka kauan hän jaksaisi käydä täällä?

Suuren huoneen toisessa päässä oleva ovi aukeni ja Martta nosti päätään. Huulille nousi pakotettu hymy, kun hän tunnisti toisen tulijoista. Huulet hymyilivät, mutta silmissä säilyi tuskainen, alistunut heijastus. Äidin ei pitäisi koskaan joutua tapaamaan lastaan näin.

Roteva totinen vartija jäi oven suuhun seisomaan, kun Telle käveli reippain askelin äitinsä eteen. Martta ojensi kätensä, kuin halatakseen.
”Älä viitti, äiti. Kyllä sä tiedät ettei me saada halata.”
Kohotetut kädet hervahtivat alas, hymy hävisi kasvoilta.

”Niin, aivan... Unohdin taas.”
Naiset istuutuivat pöydän ääreen toisiaan vastapäätä, heitä erotti pöydän päällä oleva matala pleksilasi. Urhea hymy nousi uudelleen vanhemman naisen huulille.
”Noh, mitäs nyt kuuluu? Ootko asettunu hyvin sinne uudelle osastolle?”

”Joo, ihan hyvin. Ihan kivoja naisia siellä nelosella. Mutta yksinäiseltä tää silti tuntuu...”
Telle painoi päänsä, ääni kuulosti tukahtuneelta. Käsi nousi pyyhkäisemään silmäkulmaa.

”Voi kultapieni, älä itke!”
Martan kurkkua kuristi, hänen lapsellaan oli hätä eikä hän saanut lohduttaa, ei edes hipaista kädellään. Miten yhteiskunta voi olla näin julma?

Telle niiskaisi ja hieraisi nyrkillä silmiään. Martta joutui puremaan huultaan nähdessään tytön eleen. Noin se oli pikkutyttönäkin tehnyt, kun yritti olla itkemättä.
”Joo ei tässä mitään, kyllä tämä tästä...”

Telle kohotti päänsä ja katsoi äitiään suoraan silmiin. Katse oli hämyinen, itkuinen, mutta Martta oli erottavinaan hätää tyttärensä silmissä.
”Ihan hyvä paikka tää on, vartijatkin on ihan kivoja.”

Martta tarttui innokkaasti tyttärensä toiveikkaisiin sanoihin.
”Niin tietysti, onhan ne ammattilaisia. Ja ei kai täälläkään ihmisiä kummempia olentoja asu... Tiiä vaikka tutustuisit mukaviin uusiin ihmisiin, löytäisit ystäviä.”

Telle hymyili vinosti, silmissä välähti.
”Joo on siellä muutama tosi mukavan olonen nainen, eiköhän sieltä kavereita löydy.”
Telle vilkaisi vaivihkaa olkansa yli ovella seisovaa vartijaa.

”Nekin on täällä ihan syyttä suotta, ei nekään oo oikeesti tehny mitään. Syyttömiä niinku minäkin.”
Telle suoristi selkänsä ja katsoi taas äitiään surullinen ilme silmissään.
”Mutta mitäs sinne kotiin kuuluu?”

*****

”Vierailuaika on ohi.”

Martta hätkähti, hän oli kotikuulumisia kertoessaan kokonaan unohtanut vartijan läsnäolon.
”Hyvänen aika, kyllä se 45 minuuttia kuluu nopeesti...”

Martta vilkaisi tytärtään hieman nolon oloisena.
”Minä se tässä vaan oon koko ajan puhunu...”
Telle hymyili.
”Ihan hyvä niin, musta on mukava kuulla ulkomaailman asioita.”

Naiset nousivat seisomaan ja Martta ojensi taas kätensä halaukseen. Telle katsoi äitinsä käsiä ja nosti sitten katseensa silmiin.
”Hei sitten äiti, vie isälle terveisiä.”

Telle käännähti kannoillaan ja käveli reippain askelin ovella odottavan vartijan luo. Vartija avasi oven ja seurasi Telleä käytävään. Oven lasin läpi näkyi kuinka vanha nainen istahti raskaasti tuolilleen ja nosti käden silmilleen.

Telle nosti leukaansa ja vilkaisi takanaan kävelevää vartijaa.
”Tuon ämmän ei sitten enää tartte tulla tänne, vie vaan multa vierailija-ajan.”

*****

Kumma Juttu... Miksi Telle suhtautuu niin torjuvasti äitiinsä?

Lukija, tiedätkö miten Juttu jatkuu? Kirjoita mietteesi kommentteihin niin katsotaan mitä seuraavaksi tapahtuu.
Juttu jatkuu keskiviikkona 6.12.

Vierailuaika - osa 2

2 kommenttia:

  1. Ämmä perhana. Sen syytä kaikki. Jos se olisi aikanaan osannut olla äiti, en olis ikinä joutunut tähän tilanteeseen, ja lusimaan. Kyllähän se nyt yrittää olla niin äitihahmoa, mutta toisin oli muutama vuosi sitten... Noh okei, onhan tuo huolehtiminen söpöä.
    Mää niin tartten röökin. Olisipa isä tullut käymään, sille on mukavampi puhua asioista. Tai sisko edes. Sisko niin... sekin vielä. Neiti Prinsessa. Perheen jalokivi. Hah. Tietäisipä äiti että sisko ei olekaan ihan sitä miltä näyttää. Sen pitäs olla täällä mun kanssa. Kimppasellissä.
    Sisko vaan ei jäänyt kiinni. Toisin kuin minä. Olis pitäny käräyttää se samalla ku ite jäin kiinni. Enemmän syyllinen se on ku minä. Sitäpaitsi kaikki on oikeestaan mutsin syytä. Jos se ei olis löytänyt sitä juttua mistä tää kaikki alkoi, en edes olis täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omg Taina... Vau mikä tarina!! <3

      Voit muuten olla ihan oikeessa, tässä saattaa olla lapsuuden traumat taustalla. Juttu jatkuu huomenna, katotaan mihin tarina kulettaa. :-)

      Poista