9.Juttu – Kettu, kapina ja katse – osa 1

Kiitos sanoista Susanna!

Niila puhalsi varovasti kuumaa hengitystä tumpun suuaukosta sisään. Henkäys lämmitti kämmentä vasten painettuja kohmeisia sormia, mutta helpotuksen tunne kesti vain hetken. Oli ollut virhe lähteä näin kauas kuopalta.

Ympäröivä metsä oli hiljainen, vain pakkanen paukutteli puiden runkoja. Puunlatvojen lomasta loimottivat haaleat reposet. Oli vielä aikaista, loimotus voimistuisi yötä myöten, jos taivas pysyisi kirkkaana.

Jos tilanne olisi ollut toinen, Niila olisi nauttinut metsän äänistä ja kirpeästä pakkasilmasta. Kaamos oli aina ollut Niilan sydäntä lähellä; lumen ja jään alla hiljaa hengittävät puut tuntuivat rauhoittavilta. Mutta nyt oli liian paljon menetettävää.

Niila ryhdistäytyi ja tarttui jälleen kuusen oksaan. Oli jatkettava vaivalloista tarpomista ja pyyhittävä tarkkaan kaikki taakse jäävät jäljet piiloon. Onneksi oli ollut niin kylmää! Satanut lumi oli tarttunut kynttiläkuusten oksille eikä hanki ollut vielä kovin syvää.

Niila huohotti edetessään, hengitys jäätyi villaisen kaulaliinan pintaan ja kylmensi leukaa. Selkää pitkin valui hikinoroja vaikka sormet olivat kohmeessa.

Kuoppa oli jo lähellä ja Niilan teki mieli kiirehtiä, mutta hän malttoi mielensä. Juuri nyt piti olla tarkkana, mitään jälkiä ei saanut jäädä lumeen! Niila puri hampaansa yhteen ja hidasti kulkuaan entisestään. Hitaasti, äänettömästi ja tarkasti. Nyt ei saanut tehdä virheitä.

Kylmyydestä pakottavaan nenään kantautui savun haju. Kesti hetken ennen kuin Niila ymmärsi jonkin olevan pielessä. Lopulta hän kuitenkin pysähtyi ja jähmettyi paikoilleen. Joku oli avannut kuopan luukun ja päästänyt nuotion savun ulos!

*****

Niila seisoi hangessa ikuisuudelta tuntuvan ajan. Sitten hän jatkoi etenemistään entistäkin varovaisemmin. Jälkien pyyhkiminen sai nyt jäädä, piti keskittyä varomaan pakkaslumen narskumista siepakan alla.

Lopulta Niila saattoi nähdä himmeän valon puunrunkojen välistä. Kuopan luukku oli tosiaankin auki ja sisällä oleva nuotio sytytetty. Kuopalla oli joku! Oliko hänen piilonsa löydetty?

Niila laskeutui vatsalleen hankeen ja kiemurteli eteenpäin ritisevässä lumessa. Kuinka lähelle uskaltaisi mennä? Jälkiä hän ei omasta mielestään ollut jättänyt, joten kuopan löytäneet eivät tietäisi mihin suuntaan hän oli lähtenyt.

Niila pysähtyi tarkkailemaan tilannetta katajapuskan juureen, vain muutaman metrin päähän kuopan luukusta. Kuopasta loimotti nuotiotulen valo joka suorastaan häikäisi silmiä pimeässä metsässä. Valo himmeni, kun joku asettui nuotion ja luukun väliin. Vieras oli tulossa ulos.

Luukusta kurkisti ihmishahmo.
Niila... Niila...
Niila tunnisti kuiskaajan vaimean äänen. Aure! Se olikin Aure! Helpotuksen tunne tuntui vatsassa asti. Se olikin vain Aure.

Niila nousi kontilleen ja kiersi katajapuskan ympäri.
Aure! Mitä sie täälä nyt jo tehet!
Käheä kuiskaus oli täynnä raivoa ja helpotusta. Hahmo kuopan suulla hätkähti.

Ai sielä sie olet, mie jo ihmettelin. Tule sissään, laitoin tulet valhmiiksi.
Mene sissään ja sule se luukku, mie tulen ku saan jälet peithon.

Heikko valo hävisi, kun Aure sulki kuopan luukun. Niila sulki hetkeksi silmänsä, piti saada mettänäkö takaisin. Aure. Onneksi se oli vain Aure! Niila avasi silmänsä ja suunnisti takaisin omille jäljilleen.

*****

Kumma Juttu... Miksi Niila on yksin metsässä? Mitä hän pakenee ja kuka häntä jahtaa? Juttu perustuu tällä kertaa Kolme Sanaa-kilpailun voittajasanoihin.

Lukija, tiedätkö kuinka Juttu jatkuu? Kirjoita mietteesi kommentteihin niin katsotaan mitä seuraavaksi tapahtuu.
Juttu jatkuu keskiviikkona 20.12.

Kettu, kapina ja katse - osa 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti